Mikuláš 2016

Mikuláš 2016

Pri písaní tohto článku, som sa zadívala von z okna. V tme sú vidieť len domy mojich susedov ožiarené svetelnými girlandami. Vtedy si uvedomím, že vianočný čas je tu.

Námestie našej dediny zdobí vianočný stromček. Zo všetkých okoloidúcich dýcha vianočná nálada. K úplnému šťastiu mi chýba už len biela perina a z okapov visiace cencúle. Mamičky už začínajú premýšľať, koľko napečú koláčikov a aké dobroty pôjdu tento rok na sviatočný stôl. Ockovia zasa majú starosť o stromček a kde kúpia vianočného kapra. A deti tí majú najviac starostí. Veď treba napísať Ježiškovi, toľko vecí je, ktoré by chceli pod stromček.

A na začiatku tohto krásneho adventného času je ešte jeden sviatok, ktorí majú radi deti. A to je príchod Mikuláša. U nás sme čakali na Mikuláša tento rok 4.decembra v nedeľu popoludní. Celá dedina sa zišla na námestie pred obecným úradom. Krásne vyzdobené pódium, lákalo deti poobzerať si zimnú krajinku. Od vianočných trhov sa niesla vôňa vareného vínka, punču, či teplej medoviny. Obecný úrad pohostil svojich občanov vianočnou kapustnicou.  Bolo čo- to pod zub, ale ľudia si mohli pozrieť i zakúpiť rôzne výrobky našich šikovných mamičiek, babičiek. O 16.00 h pre deti bolo pripravené bábkové divadlo „Ako Mikuláš svetom cestoval“. A po predstavení rýchlo všetci späť k pódiu, kde sa netrpezlivo čakalo na  Mikuláša. Z diaľky bolo počuť tlmené cinganie, ktoré silnelo až tu zrazu zo zákruty vyšiel voz na ktorom sedel Mikuláš, anjel a vzadu viezol vrece plné sladkostí. Deti z MŠ a ZŠ si ako vždy pripravili pekné kultúrne vystúpenie. Potom ich spolu s Mikulášom čakala ešte jedna milá povinnosť, rozsvietiť náš vianočný stromček. Celú krásnu akciu ukončil ohňostroj. Poďakovali a rozlúčili sme sa s Mikulášom, ktorý odišiel obdariť ďalšie deti.

A čo dodať na záver.

Prítomnosť Vianoc v nás vyvoláva radosť, šťastie a spokojnosť nie kvôli darčekom, ale preto, že na tieto sviatky majú byť rodiny vždy spolu. Každému želáme, aby mal srdiečko vždy otvorené a v tomto nádhernom čase vianočnom, vnímal to tiché šeptanie radosti.

 Prajeme všetkým našim občanom pekné Vianoce, krásne sviatky pokoja, mieru, lásky a spolupatričnosti.  Starosta obce a poslanci .

 

Fotografie:

Mikuláš 2016

Odber noviniek

Prihláste sa k odberu a buďte informovaní o aktuálnych novinkách :