Prišla jeseň a s ňou mesiac október – Mesiac úcty k starším

Prišla jeseň a s ňou mesiac október – Mesiac úcty k starším.

                                      

                                       Babička ma naučila variť si čaj s medom.

                                      Opravovať, čo kde treba, to zas robím s dedom.

                                      Moji starkí šikovní sú a všeličo vedia.

                                      Aj keď dačo vyparatím, našim nepovedia.

                                      Sú to verní kamaráti, často u nich bývam.

                                      Raz im všetko s láskou vrátim,

                                      v srdiečku ich skrývam.

Jeseň je dar – verte tomu!  Jeseň je krásna a poetická, je to čas, kedy sú stromy odeté v pestrofarebnom šate. Skúpe slnečné lúče babieho leta sa predierajú spoza mrakov a chladný vietor nám hladí naše tváre. Ale jeseň nám aj zúročí celoročnú námahu a v živote prinesie múdrosť, pokoj a vyrovnaný pohľad na život.

Staroba je výzva. Pripomína nám, aby sme nestrácali čas a jeden druhému práve teraz povedali milé slovo, že sa máme radi. Všetko na svete môže človek zastaviť, každý pohyb, každý nepokoj, čo však nezastaví , nespomalí, je čas. Čas plynie ako rieka nášho života. Míňa sa deň za dňom, rok za rokom. Starnutie prichádza pomaly, nenápadne. Nedá sa tomu vyhnúť. Sem-tam vás niečo zabolí, objaví sa vráska, skôr či neskôr obelejú vlasy.

Každý malý chlapec či dievča bude raz dedko – babka.  Nezabúdajme, všetci raz budeme starí.  Naši starší spoluobčania si zaslúžia úctu nás mladých. Tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie.

    Úcta k starším by mala byť hlavne spontánna a sústavná, veď starší ľudia si ju zaslúžia. Vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré môžu odovzdať mladším. Nezabudnime na pozdrav, ktorý je najjednoduchším prejavom ľudskej spolupatričnosti a rešpektovania iných ľudí – bez rozdielu veku.

„Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo sa mu zračí v oku, podľa slov, podľa vrások a bielych vlasov. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia  majú radi, hovorí jedna ľudová múdrosť.“

    Prajeme  Vám pevné zdravie, veselú myseľ, veľa úsmevu,  elánu a radosti zo života . Prežite ďalšie roky obklopení láskou, úctou a pozornosťou svojich najbližších a dni vášho zrelého veku prepletené vďačnosťou nás všetkých. Nech je vaša jeseň plná farieb, z ktorých každá bude znamenať jedno krásne  prežité obdobie života.

    Všetko dobré Vám  želá starosta obce pán Ing. Boris Soukup. K želaniu sa pripájajú poslanci a kolektív pracovníkov Obecného úradu Studienka.

 

Odber noviniek

Prihláste sa k odberu a buďte informovaní o aktuálnych novinkách :