14. februára 2015 sa v našej dedine oslavovalo trikrát.

Fašiangy 2015

Fašiangy, Turíce,  Veľká noc ide ...  jedna z najznámejších fašiangových pesničiek. Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej (alebo škaredej ) stredy nazývame fašiangy. Fašiangy sú prechodom medzi  zimným a jarným obdobím. Sú symbolom veselosti, zábavy, hodovania a pitia. Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov sú tzv. maškare ( sprievod ľudí preoblečení v rôznych maskách). V ruke maska drží šabľu ako symbol mužskej sily a plodnosti. Ľudia im na šabľu napichujú slaninu, klobásy, ponúkajú ich typickým fašiangovým jedlom šiškami -fánkami, dávajú im peniaze. Muži v maskách vytancujú ženy z dediny. Najveselšie obdobie roka však strieda 40-dňový pôst až do Veľkého piatka. Ukončia sa všetky zábavy symbolickým pochovávaním basy.

Takto každoročne aj v našej dedine chodia maškare a prevláda bujará zábava. Tento rok sa koniec fašiangu začal oslavovať hneď z rána, lebo chlapi mali ešte 2 povinnosti. Popriať svojím manželkám – frajerkám k sviatku zamilovaných a vyobliekať sa na ples športovcov, ktorý sa konal večer v budove Základnej školy.

Valentín 2015

Tento deň sa niesol ešte aj v duchu iného sviatku a tým bol svätý Valentín. Cirkev zasvätila sviatok svätému Valentínovi, ktorému zverila do opatery snúbencov a zamilovaných.

Prosím, svätý Valentín, našej láske praj,

nech je krásna, nech je stála, nech je skrátka naj.

 

9.ročník Ples športovcov

 

Ples sa konal už ako každý rok v tomto období na konci fašiangu. O dobrú náladu a do tanca hrala skupina Pexeso. O hladký priebeh a celé zabezpečenie plesu sa postaral realizačný tím o hladné žalúdky sa starali naše obetavé ženy. Dúfame, že hostia odchádzali spokojní a vrátia sa k nám zabaviť aj o rok. Všetkým ktorý sa podieľali na príprave, touto cestou chceme poďakovať.

 

 



 

 

Odber noviniek

Prihláste sa k odberu a buďte informovaní o aktuálnych novinkách :